Οι εξαιρετικά ρεαλιστικές εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη δείχνουν πώς θα μπορούσε να είναι το δείπνο σας σε 30 χρόνια, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να τρώμε «βιώσιμα»!
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν το εργαλείο AI Midjourney για να ζωντανέψουν το μενού του 2054, το οποίο περιλαμβάνει παράξενα πιάτα όπως σαλάτα κρίκετ και μπριζόλες που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.
Υπάρχουν ακόμη και πράσινα σπαγγέτι και μπάλες «κρέατος» φτιαγμένες από υδρόβιο φυτό, που φαίνονται κατευθείαν από την κουζίνα ενός άλλου γαλαξία.
Αυτές οι ασυνήθιστες δημιουργίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα αγαπημένα πιάτα της οικογένειας, όπως το παραδοσιακό ψητό της Κυριακής, πιστεύουν οι επιστήμονες.
Έχουν χαμηλότερα αποτυπώματα άνθρακα από τέτοια κλασικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μάχη κατά της “κλιματικής αλλαγής”, σημειώνουν – αλλά θα τα τρώγατε;
Οι εικόνες δημιουργήθηκαν με το Midjourney από μια ομάδα ειδικών στο FixOurFood, ένα ερευνητικό πρόγραμμα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, και τη βρετανική εταιρεία λιανικής Co-op.
«Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε δει επιστημονικά άλματα σε πιο βιώσιμα προϊόντα που ήταν αδιανόητα στους περισσότερους το 1994», δήλωσε ο Bob Doherty, διευθυντής του FixOurFood.
«Από το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο μέχρι την κάθετη καλλιέργεια, το μέλλον των τροφίμων πρόκειται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τρώμε».
Καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι υπεύθυνα για μεγάλο ποσοστό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα έντομα θα είναι μια καλή εναλλακτική λύση!!!
Οι γρύλοι, τα σκουλήκια και τα μυρμήγκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον, επειδή καταλαμβάνουν λιγότερους φυσικούς πόρους από την εκτροφή ζώων και αποτελούν επίσης μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο κρέας.
Έχουν ήδη διαφημιστεί ως η επόμενη «υπερτροφή» επειδή είναι γεμάτα πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά, κάλιο, μαγνήσιο και τρεις φορές περισσότερα λιπαρά οξέα από τα ωμέγα-3 στον σολομό.
Χρειάζεται ένα δείγμα κυττάρων από ένα ζωντανό ζώο που στη συνέχεια αναπτύσσεται ή «καλλιεργείται» στο εργαστήριο για να δημιουργηθεί μια σαρκώδης μάζα – χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους και λιγότερο χώρο.
Αν και το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στα καταστήματα, Βρετανοί επιστήμονες είναι μεταξύ εκείνων που καλλιεργούν προϊόντα κρέατος σε εργαστήριο με σκοπό την εμπορευματοποίησή τους.
Υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο να συναρμολογηθεί σε ρεαλιστικά σχήματα μπιφτέκι ή μπριζόλες από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή τροφίμων.
Ορισμένοι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων θα είναι πολύ σύντομα ένας κοινός εξοπλισμός κουζίνας, μαζί με την τοστιέρα, τον φούρνο μικροκυμάτων και τη φριτέζα αέρα.
Ως εκ τούτου, περιμένουν ασυνήθιστα είδη φυτών να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση, συμπεριλαμβανομένης της ελάχιστα γνωστής υδρόβιας αζόλας φτέρης.
Η αζόλα μπορεί να δεσμεύσει το διοξείδιο του άνθρακα, ένα αέριο του θερμοκηπίου, από τον αέρα, ισχυρίζονται οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Γέιλ και μπορεί να είναι πιο ανθεκτική στο κλίμα από το συνηθισμένο λαχανικό σας.
Το Azolla θα μπορούσε επίσης να εκτυπωθεί τρισδιάστατα σε σχήματα που γνωρίζουμε, από σπαγγέτι και μπάλες «κρέατος» μέχρι μπέργκερ και ακόμη και να ρευστοποιηθεί για να φτιάξει μια σούπα, δείχνουν οι εικόνες AI.
Οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν μέρος της νέας έκθεσης της Co-op που διερευνά τις «μεταβαλλόμενες απόψεις της χώρας για την ηθική και τη βιωσιμότητα των τροφίμων» τα τελευταία 30 χρόνια.
Ισχυρίζεται ότι το 72 τοις εκατό των καταναλωτών ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα ηθικά και βιώσιμα τρόφιμα από ό,τι τα τελευταία χρόνια – από 54 τοις εκατό το 1994.
photo: pixabay