26.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΙώσειςΚαμπανάκι ΠΟΥ για ιούς ηπατίτιδας: Προκαλούν έως 3.500 θανάτους ημερησίως, «να ληφθούν...

Καμπανάκι ΠΟΥ για ιούς ηπατίτιδας: Προκαλούν έως 3.500 θανάτους ημερησίως, «να ληφθούν μέτρα»

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τι άλλο θα πουν; Ο ΟΗΕ μιλάει τώρα για… «επιδημία ακραίας ζέστης»

δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να σωθούν ζωές. “Αλλά ας δούμε την πραγματικότητα κατάματα: οι ακραίες θερμοκρασίες δεν είναι πλέον ένα φαινόμενο μιας ημέρας, μιας εβδομάδας ή ενός μήνα. Εάν υπάρχει κάτι που ενώνει τον διχασμένο κόσμο μας, είναι ότι όλο και πιο πολύ ζεσταινόμαστε”, δήλωσε

Φυτοφάρμακα σε Ελληνικά Φρούτα και Λαχανικά: Αποτελέσματα ελέγχων Ιουνίου – Ποια είχαν τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Βρέθηκαν απαγορευμένα φυτοφάρμακα σε αγγούρια και ελαιόλαδο. Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Ιούνιο, για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τον έκτο μήνα του 2024 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 374 δείγματα τροφίμων (τον Απρίλιο ελέγχθηκαν 302 δείγματα φρούτων και λαχανικών), εκ των οποίων

Καιρός: Με απογευματινές μπόρες και μέχρι 37 βαθμούς η Παρασκευή – Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά και στην Πελοπόννησο πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο έως 6 και

Σοβαρό τροχαίο στον Κηφισό – Τρεις τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο με τρεις τραυματίες σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον Κηφισό. Το τροχαίο σημειώθηκε όταν για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τα τρία άτομα, ανετράπη στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες, ένας εξ αυτών σε πιο σοβαρή κατάσταση, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό

Συναγερμός από τον ΕΟΦ για 4 συμπληρώματα διατροφής

Περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο ΕΟΦ, κατόπιν διενέργειας εργαστηριακών ελέγχων, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων:  1.BCAA NITROGEN AND INSULIN PUMP MUSCLE FOOD, 2. ATHLETIKA BCAA PRO 30:1:1 Orange Flavour, 3. COMMANDO FIVE STARS LABORATORY. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα προωθούνται ως συμπληρώματα διατροφής και
spot_imgspot_img

Οι ιοί της ηπατίτιδας εξακολουθούν να προκαλούν 3.500 θανάτους ημερησίως, με τον αριθμό αυτόν να καταγράφει αύξηση, υπογραμμίζεται σήμερα σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του και ζητεί να ληφθούν αμέσως μέτρα.

Τα νέα στοιχεία που προέρχονται από 187 χώρες δείχνουν ότι ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων που οφείλονται σε ιογενείς ηπατίτιδες αυξήθηκε από 1,1 εκατομμύριο το 2019 σε 1,3 εκατομμύριο το 2022, σύμφωνα με την έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την έναρξη σήμερα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ηπατίτιδα.

«Ανησυχητικές τάσεις» για την ηπατίτιδα

Πρόκειται για “ανησυχητικές τάσεις”, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μεγκ Ντόχερτι, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ για τον HIV, την ηπατίτιδα και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Συνολικά κάθε μέρα 3.500 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο εξαιτίας λοίμωξης από ιογενείς ηπατίτιδες: το 83% από ηπατίτιδα B και το 17% από ηπατίτιδα C.

Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι 254 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με ηπατίτιδα B και 50 εκατομμύρια με ηπατίτιδα C το 2022.

Σε όλες αυτές τις χώρες, μόνον το 3% των ανθρώπων που ζούσαν με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα B είχαν λάβει αντιιική θεραπεία στα τέλη του 2022. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, το 20% είχε λάβει θεραπευτική αγωγή. “Τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο κάτω από τον παγκόσμιο στόχο παγκοσμίως να λαμβάνει θεραπεία το 80% των ανθρώπων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα B και ηπατίτιδα C ως το 2030″, υπογράμμισε η Ντόχερτι.

Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια ελαφριά βελτίωση σε σχέση με τα στοιχεία του 2019.

Όμως “παρά τις προόδους που έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο για την πρόληψη (…), ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται επειδή πολλοί λίγοι άνθρωποι από αυτούς που προσβάλλονται από ηπατίτιδα λαμβάνουν διάγνωση και θεραπεία”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Στην Αφρική εντοπίζεται το 63% των νέων λοιμώξεων από τον ιό της ηπατίτιδας B, αλλά μόνον στο 18% των νεογνών στην ήπειρο χορηγείται η δόση του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας B μόλις γεννηθούν.

Παρά τη διαθεσιμότητα σε προσιτές τιμές γενόσημων φαρμάκων κατά της ιογενούς ηπατίτιδας, πολλές χώρες δεν έχουν την δυνατότητα να τα εξασφαλίσουν, επισημαίνει εκφράζοντας τη λύπη του ο ΠΟΥ και ζητεί τη λήψη “αμέσως μέτρων” για να αντιστραφεί αυτή η τάση, διευρύνοντας για παράδειγμα την πρόσβαση σε τεστ και διαγνωστικά μέσα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img