Ουκρανοί αξιωματούχοι «προτρέπουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν την χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS για να επιτεθούν στόχους βαθιά μέσα στην Ρωσία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, μεταξύ εκείνων του Associated Press!
«Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν τους συμμάχους των ΗΠΑ να είναι σε θέση να χτυπήσουν συγκεκριμένους στόχους υψηλής σημασίας στην Ρωσία χρησιμοποιώντας το ATACMS, το οποίο μπορεί να φτάσει πάνω από 100 χιλιόμετρα (62 μίλια)», γράφεται χαρακτηριστικά!
Στα τέλη Μαΐου, πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον έδωσε το πράσινο φως για διασυνοριακές ουκρανικές επιθέσεις με αυτά τα όπλα για να αποτρέψει την επίθεση της Μόσχας στην περιοχή του Χάρκοβο. Η αλλαγή πολιτικής επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα «μόνο κοντά στα σύνορα [με την Ρωσία] εάν [ρωσικά όπλα] χρησιμοποιούνται στην άλλη πλευρά των συνόρων, προκειμένου να χτυπήσουν συγκεκριμένους στόχους στην Ουκρανία.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αργότερα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να απαντήσει σε μια διασυνοριακή επίθεση από την Ρωσία με όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ πέρα από την περιοχή του Χάρκοβο, εφόσον δεν χρησιμοποιούσε όπλα μεγάλης εμβέλειας για να διεισδύσει βαθιά στο έδαφος του γείτονά της.
Ωστόσο , τρεις ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ που πήραν συνέντευξη από το AP επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να μην επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους ATACMS με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος. Οι Ουκρανοί διοικητές παραπονέθηκαν στο πρακτορείο ότι «τα χέρια τους είναι δεμένα» σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής για τη χρήση του ATACMS.
Εάν οι ΗΠΑ άλλαζαν αυτή την πολιτική, το Κίεβο θα μπορούσε «να στοχεύσει τα σημεία διοίκησης της [ρωσικής] ταξιαρχίας και ολόκληρη την βόρεια ομάδα, καθώς απέχουν 100 με 150 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή», είπε ένας διοικητής πυροβολικού με το παρατσούκλι «Hefastus».
“Δυστυχώς, για παράδειγμα, δεν μπορούμε ακόμα να φτάσουμε στα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα τους. Αυτό είναι το πρόβλημα”, δήλωσε ο Έγκορ Τσέρνιεφ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εθνική ασφάλεια. Κάλεσε τους υποστηρικτές του Κιέβου να άρουν τους περιορισμούς στην χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον περιορισμένων στρατιωτικών στόχων στην Ρωσία.
Σύμφωνα με το AP , ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν να πείσουν τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε μια τέτοια αλλαγή πολιτικής, πιστεύουν ότι θα είναι δυνατή μόνο υπό «απελπιστικές συνθήκες πεδίου μάχης».