Η ρωσική Αεροπορία συνεχίζει να επιτίθεται με αμείωτη ένταση στις ουκρανικές οχυρωμένες θέσεις, χρησιμοποιώντας νέα αεροπορικά όπλα, όπως η βόμβα FAB-3000, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή του Χάρκοβο.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναστολή όλων των ανοικτών παραγγελιών για πυραύλους Patriot, δίνοντας προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας.
Η FAB-3000 είναι μια από τις πιο ισχυρές βόμβες της ρωσικής αεροπορίας, σχεδιασμένη να καταστρέφει οχυρά και βαριά θωρακισμένους στόχους.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν θερμοβαρικές βόμβες ODAB-500 που διασκορπίζουν υγρό εκρηκτικό με ενισχυτικά εμπρηστικά υλικά, το οποίο διεισδύει σε υπόγεια καταφύγια πριν εκραγεί, δημιουργώντας τρομακτικά αποτελέσματα.
💥 The most powerful FAB-3000 bomb was used for the first time by the Russian Armed Forces in the Kharkov region.https://t.co/BxZG0P96e1 pic.twitter.com/M42RPjGrJ2
— Zlatti71 (@Zlatti_71) June 20, 2024
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία συνεχίζει να προσπαθεί να ενισχύσει την αεράμυνά της με νέα συστήματα Patriot και περισσότερα βλήματα.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι όλα τα διαθέσιμα Patriot θα κατευθυνθούν στην Ουκρανία, αναστέλλοντας τις παραδόσεις σε άλλες χώρες μέχρι να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του Κιέβου.
Im Video der Einsatz von🇷🇺Gleitbomben gegen ein🇺🇦Grabensystem an der Front Richtung Kupjansk, 2 FAB-500 und 2 ODAB-500:
Die ODAB sind Aerosolbomben, sie versprühen einen flüssigen “Sprengstoff”, der am Einschlagsort bis tief in Unterstände eindringen kann, eine 2. Ladung zündet. pic.twitter.com/FB4TQavUHe— Zentrale Ermittlungsstelle (@ZentraleV) June 20, 2024
Το σύστημα Patriot είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise.
Η πρώτη συστοιχία Patriot που παραδόθηκε στην Ουκρανία το πρώτο εξάμηνο του 2023 συνέβαλε σημαντικά στην αεράμυνα της χώρας σύμφωνα με τους Ουκρανούς.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι αυτή η απόφαση θα διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα λάβει τα συστήματα που χρειάζεται για να προστατεύσει τη χώρα της από τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις.
Πάντως οι πρώτες διαφωνίες ήρθαν από την Ελβετία που βλέπουν ότι απλά δεν θα έχουν αεράμυνα.