Η Listeria monocytogenes ανήκει στα παθογόνα που αφενός επιβιώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και αφετέρου προκαλούν θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις.
12 οικογενειακά παγωτά με διάφορες γεύσεις και σε διαφορετικές συσκευασίες, ανακλήθηκαν από την αγορά της Σλοβενίας καθώς είναι μολυσμένα με Listeria monocytogenes. Η Διοίκηση Ασφαλών Τροφίμων, Κτηνιατρικής και Φυτοπροστασίας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας έλαβε ειδοποίηση από την αρμόδια εταιρεία τροφίμων Hrib doo σχετικά με την προληπτική ανάκληση πολλών παγωτών που παράγει η εταιρεία Neho Isni Dooel στη Βόρεια Μακεδονία. Η λιστερίωση αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία επειδή είναι απειλητική για τη ζωή καθώς το 20% περίπου των περιπτώσεων οδηγεί σε θάνατο.
Η Listeria monocytogenes δεν είναι σπάνιο να μολύνει παγωτά και να προκαλέσει ασθένειες. Υπενθυμίζεται η επιδημία λιστερίωσης στις ΗΠΑ με 10 ασθενείς εκ των οποία οι τρεις πέθαναν μετά την κατανάλωση παγωτού μολυσμένου με λιστέρια (διαπιστώθηκε ότι η Listeria monocytogenes ήταν παρούσα στο περιβάλλον επεξεργασίας και ότι το παθογόνο μόλυνε το παγωτό κατά την επεξεργασία) αλλά και πιο πρόσφατα η ανάκληση παγωτών της Ice Cream House μετά τη νοσηλεία δύο καταναλωτών από λιστερίωση τον Οκτώβριο του 2023. Επίσης όταν τα παγωτά Big Olaf Creamery το 2022 μολύνθηκαν με λιστέρια, αρρώστησαν 23 άνθρωποι εκ των οποίων οι 22 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, ένας πέθανε και μία έγκυος απέβαλε. Ακόμα και αν το γάλα είναι παστεριωμένο, η λιστέρια μπορεί να μολύνει το παγωτό κατά τα στάδια ανάμειξης, αρωματισμού ή συσκευασίας εάν ο εξοπλισμός ή οι επιφάνειες δεν απολυμαίνονται σωστά.
Το L. monocytogenes είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο που μπορεί να αντισταθεί και να επιβιώσει στη θερμότητα, το αλάτι, τα νιτρώδη και την οξύτητα πολύ καλύτερα από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτό το βακτήριο επιβιώνει σε κρύες επιφάνειες και μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί αργά στους 0°C νικώντας μια παραδοσιακή άμυνα για την ασφάλεια των τροφίμων – την ψύξη. Ο κίνδυνος από το L. monocytogenes σε τρόφιμα που υποστηρίζουν την ανάπτυξή του αυξάνεται σημαντικά όταν αυτά τα τρόφιμα φυλάσσονται σε ψυγεία που είναι πολύ ζεστά (>5°C) ή όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται για παρατεταμένες περιόδους.
Πρόκειται για τα παγωτά:
- Πολυσυσκευασία χωνάκι παγωτού 6/1 – Αριθμός παρτίδας 230530, ημερομηνία λήξης 30/05/2025;
2. Παγωτό πολλαπλής συσκευασίας Moment Almond, σε ξυλάκι 8/1 – Αριθμός παρτίδας 230530, ημερομηνία λήξης 30/5/2025;
3. Οικογενειακό Παγωτό Happy Day Chocolate-Vanilla, 1 l – Αριθμός παρτίδας 230517, ημερομηνία λήξης 17/5/2025;
4. Οικογενειακό Παγωτό Premium Chocolate, 5,5 l – Αριθμός παρτίδας 230529, ημερομηνία λήξης 29/5/2025;
5. Οικογενειακό Παγωτό φρούτων δάσους Premuium, 5,5 l – Αριθμός παρτίδας 230529, ημερομηνία λήξης 29/05/2025;
6. Οικογενειακό Παγωτό Happy Day Strawberry-Vanilla, 1 l – Αριθμός παρτίδας, 230517, ημερομηνία λήξης 17/5/2025;
7. Οικογενειακό Παγωτό Premium Jagoda, 5,5 l – Αριθμός παρτίδας 230530, ημερομηνία λήξης 30/05/2025;
8. Οικογενειακό Παγωτό Moment Quatro, σοκολάτα φουντουκιού, 1650 ml – Αριθμός παρτίδας 230527, ημερομηνία λήξης 27/05/2025;
9. Οικογενειακό Παγωτό Moment Quatro, φράουλα βανίλιας, φασόλια βανίλιας 1650 ml – Αριθμός παρτίδας 230519, ημερομηνία λήξης 19/5/2025;
10. Οικογενειακό Παγωτό Premium Stracciatella, 5,5 l – Αριθμός παρτίδας 230530, ημερομηνία λήξης 30/5/2025;
11. Οικογενειακό Παγωτό Premium Vanilla, 5,5 l – Αριθμός παρτίδας: 230516, ημερομηνία λήξης 16/5/2025;
12. Οικογενειακό Κλασικό παγωτό Βανίλια-Σοκολάτα-Straciatella, 3 l – Αριθμός παρτίδας: 230518, ημερομηνία λήξης 18/5/2025.
Η λιστερίωση επηρεάζει κυρίως έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας (π.χ. διαβήτης, μεταμόσχευση οργάνων, καρκίνος, ηλικία) ή λόγω φαρμάκων (π.χ. στεροειδών). Ένα άτομο με λιστερίωση αρχικά έχει πυρετό, μυϊκούς πόνους και μερικές φορές γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία ή διάρροια. Εάν η μόλυνση εξαπλωθεί στο νευρικό σύστημα, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας ή σπασμοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλα συστήματα οργάνων μέσα στο σώμα μπορούν να μολυνθούν. Οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μόνο μια ήπια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Ωστόσο, τα αγέννητα παιδιά τους κινδυνεύουν. Οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, μόλυνση του νεογνού ή ακόμα και θνησιγένεια.
*Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.