Ήδη η Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της χώρας ανακοίνωσε την ανάκληση της Vegna BIO σοκολάτας φιστίκι καραμέλα.
Η Γερμανική εταιρεία Veganz που εξάγει τα προϊόντα σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες, ανακαλεί από την αγορά σοκολάτες λόγω παρουσίας ξένου σώματος. Ήδη η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σλοβενίας ανακάλεσε από την αγορά (UVHVVR) και ανακοίνωσε την απόσυρση από τα ράφια των σουπερμάρκετ της γερμανικής σοκολάτας. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η Αρχή«είναι πιθανή η παρουσίας σωματιδίων ξύλου». Πρόκειται για την VEGAN BIO ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΦΙΣΤΙΚΙ-ΚΑΡΑΜΕΛ της εταιρείας Veganz Group AG. Τα προϊόντα της Veganz πωλούνται σε πάνω από 22.000 καταστήματα σε περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές χώρες.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
“Για λόγους προληπτικής προστασίας των καταναλωτών, η Veganz ανακαλεί το προϊόν Veganz Choc Bar Peanut Caramel με ημερομηνία καλύτερης πριν την 6η Φεβρουαρίου 2025 και αριθμό παρτίδας L4038-T.
Ένας μεσαίου μεγέθους θραύσμα ξύλου εντοπίστηκε σε ένα προϊόν από αυτήν την παρτίδα. Το να το φάτε ή να το δαγκώσετε κατά λάθος μπορεί να προκαλέσει κυρίως τραυματισμούς στο στόμα. Η κατάποση είναι απίθανη λόγω των απτικών ιδιοτήτων του. Ως προληπτικό μέτρο δεν συνιστάται η κατανάλωση. Η Veganz και οι εμπορικοί της εταίροι αντέδρασαν αμέσως και αφαίρεσαν αμέσως τα εμπορεύματα από την κυκλοφορία.
Ως εκ τούτου, η Veganz ζητά από όλους τους πελάτες που έχουν αγοράσει το προϊόν Veganz Choc Bar Peanut Caramel με την ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2025 και τον αριθμό παρτίδας L4038-T να το επιστρέψουν στα καταστήματα λιανικής. Επιστροφή του τιμήματος αγοράς είναι επίσης δυνατή χωρίς απόδειξη.
Προϊόντα με διαφορετικούς αριθμούς παρτίδας και ημερομηνίες καλύτερης πριν δεν επηρεάζονται από την ανάκληση και μπορούν ακόμα να καταναλωθούν με ασφάλεια. Η Veganz λυπάται βαθύτατα για αυτό το περιστατικό και θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από όλους τους πελάτες για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε.”
Ο κίνδυνος παρουσίας ξένου σώματος σε τρόφιμα
Το ξένο σώμα σε τρόφιμα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων αιτιών των καταγγελιών των καταναλωτών. Ξένο υλικό σε τρόφιμα μπορεί να είναι γυαλί, πλαστικά ή μεταλλικά κομμάτια, ξύλο οστά, κουκούτσια, πέτρες, έντομα χώμα και άμμος. Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων.
Τα ξένα υλικά μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα κατά της διάρκεια της παραγωγής τους στις μονάδες επεξεργασίας από πολλές πηγές και παρά τις πολλές μεθόδους πρόληψης της βιομηχανίας τελικά καταφέρνουν να μεταφερθούν στο τελικό προϊόν και να φτάσουν στα χέρια ή ακόμα χειρότερα στο στόμα του καταναλωτή.