Οι αναλυτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τα εργαστήρια κατά τους επίσημους ελέγχους.
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 θεσπίζει κανόνες για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών με σκοπό την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης και της διανομής. Το άρθρο 37 προβλέπει ότι οι αρμόδιες αρχές ορίζουν επίσημα εργαστήρια για τη διενέργεια των εργαστηριακών αναλύσεων, δοκιμών και διαγνώσεων σε δείγματα που λαμβάνονται κατά τους ελέγχους.
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2073/2005 καθορίζει τα μικροβιολογικά κριτήρια για συγκεκριμένους μικροοργανισμούς και τους κανόνες εφαρμογής προς τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων, όσον αφορά τις γενικές και ειδικές απαιτήσεις υγιεινής που αναφέρονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004.
Για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ομοιομορφία, αξιοπιστία και συνέπεια των επίσημων ελέγχων, καθορίζονται ενωσιακές απαιτήσεις για τις αναλυτικές μεθόδους που πρέπει να χρησιμοποιούν τα επίσημα εργαστήρια όταν αναλύουν επίσημα δείγματα που λαμβάνονται από τις επιχειρήσεις τροφίμων, με βάση τα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2073/2005.
Ο προτεινόμενος εκτελεστικός κανονισμός που καθορίζει τις αναλυτικές μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές, είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 2/7/2024 και τελικώς εγκρίθηκε από την ΕΕ χθες 12/9/2024.
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.