Ανάλυση μικροπλαστικών σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία.
Η παραγωγή και η κατανάλωση πλαστικών έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το 2022 η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών έφτασε τους 400,3 εκατομμύρια τόνους, με την Ευρώπη να συνεισφέρει με 58,7 εκατομμύρια τόνους. Αυτή η όλο και αυξανόμενη χρήση τους όμως, έχει οδηγήσει σε διαρροή πλαστικών με επακόλουθη μόλυνσης του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας, οδηγώντας σε σοβαρές επιπτώσεις όπως ο σχηματισμός μικροπλαστικών (MPs).
Τα μικροπλαστικά έχουν τραβήξει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας ως περιβαλλοντικοί ρύποι και πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία, ιδιαίτερα σε μελέτες που επικεντρώνονται στις συγκεντρώσεις τους σε θαλάσσια περιβάλλοντα, νερό και θαλασσινά. Επιπλέον, υπάρχουν πρόσφατες αναφορές που δείχνουν ότι η πλαστική συσκευασία θα μπορούσε ενδεχομένως να απελευθερώσει πλαστικά σωματίδια, οδηγώντας στη μόλυνση των τροφίμων με πλαστικά θραύσματα. Η παρουσία σωματιδίων MPs έχει ανιχνευθεί σε διάφορα τρόφιμα, όπως στο κρέας του εμπορίου, τη ζάχαρη, σε μπύρα, μέλι και αναψυκτικά, αλάτι καθώς και φρούτα και λαχανικά. Μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε την παρουσία MPs σε διαφορετικά βρώσιμα έλαια, π.χ. ελαιόλαδο canola, ελαιόλαδο, καρύδα και ηλιέλαιο σε φιάλες από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), όλα από τις ΗΠΑ, που είναι η μοναδική προηγούμενη μελέτη που έχει ασχοληθεί με τα μικροπλαστικά στα έλαια.
Τώρα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία και το Ίδρυμα για την Προαγωγή της Υγείας και Βιοϊατρικής Έρευνας της Κοινότητας της Βαλένθια στην Ισπανία, διεξήγαγαν για πρώτη φορά αξιολόγηση των μικροπλαστικών (MPs) σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, του ελαιολάδου, του ηλιελαίου και του μικτού σπορέλαιου, συσκευασμένα τόσο σε γυάλινα όσο και σε πλαστικά μπουκάλια, για τον προσδιορισμό της παρουσίας μικροπλαστικών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry.
Οι ερευνητές βρήκαν μικροπλαστικά σε κάθε δείγμα που δοκιμάστηκε, ανεξάρτητα από τη συσκευασία και για πρώτη φορά, αποδείχθηκε ότι τα εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία (συμπεριλαμβανομένου του EVO, του ελαιολάδου, του ηλιελαίου και του μικτού σπορέλαιου) περιέχουν μεταβλητές ποσότητες MPs (κατά μέσο όρο 1140 ± 350 MPs/L), κυρίως θραύσματα < 100 μm διαφορετικών συνθέσεων πολυμερούς.
Πιο συγκεκριμένα η ανάλυση αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των μικροπλαστικών ήταν θραύσματα, μικρότερα από 100 micro, αποτελούμενα από πολυαιθυλένιο (50,3%) και πολυπροπυλένιο (28,7%) – δύο πλαστικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στα υλικά συσκευασίας. Επίσης μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στην αφθονία μικροπλαστικών μεταξύ των διαφόρων τύπων ελαίων.
Οι ερευνητές τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων πηγών μόλυνσης από μικροπλαστικά στην προμήθεια τροφίμων, καθώς και την ανάπτυξη στρατηγικών για τον περιορισμό αυτού του προβλήματος. Οι εκκλήσεις για πιο βιώσιμες πρακτικές παραγωγής, αυστηρότερους κανονισμούς και ζήτηση με γνώμονα τους καταναλωτές για μειωμένες πλαστικές συσκευασίες είναι όλα κρίσιμα βήματα για την καταπολέμηση της μικροπλαστικής ρύπανσης.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.