32.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαιρόςΚαιρός: Πού και πότε θα χτυπήσει η «ψυχρή λίμνη» με καταιγίδες και...

Καιρός: Πού και πότε θα χτυπήσει η «ψυχρή λίμνη» με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ποιες θεραπείες προσώπου επιλέγει η Δερματολόγος πριν από τις διακοπές; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Αν θέλετε να είναι το δέρμα σας φωτεινό και ενυδατωμένο, νεανικό, λείο και σφριγηλό -με δυο λόγια στα καλύτερά του- φέτος το καλοκαίρι, αυτό το sneak peek στην ατζέντα της δερματολόγου αποκαλύπτει τις αγαπημένες της θεραπείες. Ε, κάτι παραπάνω ξέρει! Ήλιος, θάλασσα και δροσερό μελτέμι… Όλα αυτά που κάνουν τις διακοπές μας ξεχωριστές, ευθύνονται παράλληλα

Παρουσίαση νέου σερβικού συστήματος EW

Στην παρουσίαση του νέου συστήματος Η/Π για τον εξοπλισμό των υπό αναβάθμιση αεροσκαφών Mig-29 προχώρησε η Σερβία. Το νέο σύστημα EW που φέρει την κωδική ονομασία MSP-418K είναι στην ουσία ένας παρεμβολέας που εκτός των άλλων παρεμβάλει τα εχθρικά αντιαεροπορικά συστήματα. Το νέο αυτό σύστημα αναπτύχθηκε ειδικά για τον εφοδιασμό των 14 MIG-29 που έχει

Ο απλός αλλά σίγουρος τρόπος για να πλένετε φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνεται το καλοκαίρι, ταυτόχρονα όμως μεγαλώνει και ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων. Τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται ο αριθμός των μολύνσεων και των τροφικών δηλητηριάσεων. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι τα τρόφιμα χαλάνε πιο εύκολα τις ζεστές μέρες. Την καλοκαιρινή περίοδο, τα πιο συχνά περιστατικά είναι τροφικές δηλητηριάσεις και λοιμώξεις που

Καιρός: Επί 18 ημέρες η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από 27 βαθμούς κελσίου – Η πρόγνωση της εβδομάδας

Το πρόσφατο κύμα καύσωνα όπως αναλύθηκε από την ομάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε πρόσφατη ανακοίνωση, ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην Ελλάδα από το 1980 τουλάχιστον. Όπως, παρατηρήθηκε το κύριο χαρακτηριστικό του κύματος καύσωνα του Ιουλίου 2024, δεν ήταν οι ακραίες τιμές μέγιστων θερμοκρασιών που σημειώθηκαν αλλά η διάρκειά του (16 συνεχόμενες ημέρες

Βίντεο ντοκουμέντο από τροχαίο: Εκσφενδονίστηκαν στο δρόμο και προσγειώθηκαν στο διάζωμα

Συγκλονίζει το βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το Newsbomb.gr και απεικονίζει το τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα λίγο μετά τις 12.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του Κόκκινου Μύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς Πειραιά έχασε τον έλεγχο, και προσέκρουσε στο διαχωριστικό κράσπεδο με αποτέλεσμα να
spot_imgspot_img

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, με την «ανοιξιάτικη αστάθεια» να πλησιάζει.

Άρδην αλλάζει ο καιρός τις επόμενες ώρες, με τη χώρα να εισέρχεται σε «τροχιά» τριήμερης κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων, Παναγιώτη Γιαννόπουλου και Θοδωρή Κολυδά, έρχονται καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Ήδη, σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημειώνονται καταιγίδες. «Θα έχουμε καταιγίδες οπωσδήποτε στο Βόρειο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη, καθώς κατεβαίνει το σύστημα», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Όπως ανέφερε, «οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει, πάμε για τα κανονικά. Μόνο στην Κρήτη θα φτάσουμε τους 30℃ και λίγο παραπάνω. Στην υπόλοιπη χώρα είμαστε στους 27℃ – 29℃».

Για το Σαββατοκύριακο, στα ηπειρωτικά «θα υπάρξουν τοπικά βροχές και καταιγίδες. Τα περισσότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν μεταξύ των ωρών μεσημεριού – απογεύματος. «Ανοιξιάτικη αστάθεια το λέμε αυτό. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει το βράδυ της Κυριακής», προσέθεσε.

Ο όρος «Ψυχρή Λίμνη» ακούγεται αρκετά τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τους μετεωρολόγους.

Ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, Θοδωρής Κολυδάς, μέσα από ένα σύντομο κείμενο εξηγεί όσο πιο κατανοητά γίνεται τι ακριβώς είναι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης», πώς προκαλείται και που εμφανίζεται.

Ο όρος «Ψυχρή Λίμνη» αποτελεί μετάφραση του όρου «Cold Pool». Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει τις μέσες στάθμες της τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική, δηλαδή αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού.

Η ύπαρξη ψυχρών αέριων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία καταιγίδων, ενώ άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αέριων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αέριων μαζών.

Όσο καλοκαιριάζει το αίτιο ανύψωσης των θερμών και υγρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος είναι κυρίως η θέρμανση του εδάφους ειδικά τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες. Ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον ψυχρό επομένως ανεβαίνει με επιτάχυνση αν βρεθεί σε ψυχρό περιβάλλον, όπως κατά την παρουσία ψυχρής λίμνης.

blank
kolydas.eu

Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας, του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης που αποτελούν προπομπούς των καταιγιδοφόρων νεφών.

Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε ότι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σχετικές ειδήσεις

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img