34.4 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝέα ΤάξηΣτυλιανίδης: Στην εποχή της κλιματικής κρίσης η ορθολογιστική διαχείριση του νερού αποτελεί...

Στυλιανίδης: Στην εποχή της κλιματικής κρίσης η ορθολογιστική διαχείριση του νερού αποτελεί προτεραιότητα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

256 τροφικές δηλητηριάσεις από τα σάντουιτς στη Βρετανία

Αυξάνονται τα κρούσματα E. coli από τα σάντουιτς που πωλήθηκαν από όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας. Από τις 18 Ιουνίου, υπήρξαν άλλα 45 κρούσματα που σχετίζονται με το πρόσφατο ξέσπασμα του STEC O145 από την τελευταία ενημέρωση (14 Ιουνίου), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 256 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα τα επί του παρόντος

meteo.gr: Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά το Σάββατο 22/06

Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά το Σάββατο 22/06 Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος ΕΑΑ - Πεντέλη, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, 09:00 Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Αστεροσκοπείου Αθηνών ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεων έως 6-7 μποφόρ αναμένονται στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας το

Απάντηση του ΥΠΕΞ Βρετανίας για τις απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από λάθος υπολογισμό να δημιουργηθεί επεισόδιο στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. «Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση» . Ο Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως η Χεζμπολάχ έχει πληροφορίες ότι στην Κύπρο και στα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και

Οι Ρώσοι συνεχίζουν τον «στραγγαλισμό» του Τορέτσκ: Κατέλαβαν το Σούμι και μπήκαν και στο Πιβνίκνοε

Όπως όλα δείχνουν η ρωσική επίθεση στο Τορέτσκ, είναι αληθινή και όχι παραπλανητική καθώς συνεχίζεται με την ίδια ένταση καθώς οι Ρώσοι κατέλαβαν το προάστιο της πόλης, το Σούμι ενώ έχουν εισέλθει και στο Πιβνίκνοε. Αυτή την στιγμή οι Ρώσοι «στραγγαλίζουν» την πόλη και οι Ουκρανοί δεν δείχνουν να είναι σε θέση να τους εμποδίσουν.

Λονδίνο: Νέες καταστροφές από «αγνώστους» στις κάμερες που μετρούν τους ρύπους των οχημάτων, vid

London: ULEZ Blade Runner in a Michael Myers mask cuts down yet another Ultra Low Emission Zone (ULEZ) camera. Credit: @Matthardy_BR pic.twitter.com/kIEmiJirKy — Wide Awake Media (@wideawake_media) June 22, 2024 freepik photo
spot_imgspot_img

σε ομιλία του στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φόρουμ για το Νερό που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης στην εποχή της κλιματικής κρίσης η ορθολογιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί προτεραιότητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των νησιών μας αλλά και του πλανήτη.

«To πρόβλημα του νερού είναι πρόβλημα ζωής. Αυτό το οποίο συζητάμε σε αυτό το συνέδριο μαζί με την κλιματική κρίση γιατί συνδέονται είναι το μείζον θέμα της ανθρωπότητας για το επόμενο διάστημα», σημείωσε και προσέθεσε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο διογκώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Υπάρχει μία ανισορροπία την οποία όλοι οφείλουμε να διαχειριστούμε, δεν είναι εύκολο. Η πολιτεία για πάρα πολύ καιρό, δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μία ιδιαίτερη στρατηγική μακροπρόθεσμη για το θέμα της λειψυδρίας στα νησιά και κατέφυγε σε αυτό που είναι η εύκολη λύση της αφαλάτωσης η οποία είναι κοστοβόρα με επιφυλάξεις όσον αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι μία λύση συμπληρωματική, γι αυτό θα πρέπει πάση θυσία να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα ούτως ώστε ούτε μία σταγόνα βροχής στα νησιά να μην πηγαίνει στη θάλασσα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα επισήμανε ότι σίγουρα θα χρειαστεί να διεκδικήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά να βρεθούν και λύσεις μη παραδοσιακές, πρωτοποριακές καθώς και να εκπονηθούν εμπεριστατωμένες μελέτες. «Να κάνουμε πολύ καλές μελέτες γιατί έχουμε κάποια παραδείγματα που είναι τραυματικά, πχ στη Λέρο έχει χτιστεί ένα φράγμα που δεν πηγαίνει νερό ποτέ. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συστηματικοί, αυστηροί, πειθαρχημένοι ώστε οι μελέτες να είναι εξαιρετικές, άριστες», είπε.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας, Μανώλης Κουτουλάκης αναφέρθηκε στο υδατικό αποτύπωμα στα ελληνικά θέτοντας στο επίκεντρο της ομιλίας του τον τρόπο διαχείρισης του νερού στις δύσκολες γεωγραφικές ενότητες των νησιών. «Το κρισιμότερο από όλα είναι η λεγόμενη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στο κομμάτι του νερού. Το υδατικό αποτύπωμα εξελίσσεται να είναι εξίσου σημαντικό με το ενεργειακό ή το αποτύπωμα του άνθρακα στα νησιά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει ήδη αρκετά χρήματα στη λεγόμενη απανθρακοποίηση των νησιών όλοι θα γνωρίζετε για τα GR- eco Islands πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν λοιπόν με την ενεργειακή μετάβαση. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η ολιστική προσέγγιση θέλει το νερό να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και ειδικά όσο μειώνεται το γεωγραφικό μέγεθος του νησιού, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Κουτουλάκης και προσέθεσε ότι προσπαθούν να αναδείξουν ότι η διαχείριση του νερού δεν είναι να επενδύουν στη διαχείριση της προσφοράς του νερού αλλά να διαχειριστούν τη ζήτηση. «Να αλλάξουμε την αντίληψη διαχείρισης του νερού και έτσι να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις από πού θα παραχθεί, πώς θα διατεθεί και πώς θα το διαχειριστούμε», τόνισε και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή καλούνται μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν αποφάσεις για το καλοκαίρι του 2024 με τη διαφαινόμενη σημαντική τουριστική ανάπτυξη.

Επιπλέον όπως ανέφερε έπειτα από χαρτογράφηση που έκαναν του υδατικού μίγματος διαπίστωσαν ότι η εξάρτηση αυτή τη στιγμή των νησιωτικών οικονομιών είναι σε υδάτινα πόδια. «Τα τελευταία χρόνια επενδύσαμε πάρα πολύ σε υποδομές αλλά δεν έχουμε διασφαλίσει το σημείο του ρίσκου. Το ρίσκο δεν οφείλεται μόνο στους κλιματικούς κίνδυνους που είναι ορατοί. Τα μηνύματα τα κλιματολογικά είναι σαφή», τόνισε και συμπλήρωσε: «Διαχειριζόμαστε μόνο την προσφορά και όχι την ζήτηση. ‘Αρα προσθέτουμε ποσότητες νερού με όποιον τρόπο. Με τις αφαλατώσεις, με τη μεταφορά νερού, με υδροφόρες. Στα ελληνικά νησιά αυτή τη στιγμή υπάρχει το μοντέλο της αφαλάτωσης, το οποίο είναι το εύκολο μοντέλο που κοστίζει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι δεν μπορούμε να επενδύουμε χρήματα που δεν οδηγούν σε μόνιμες λύσεις. Επομένως, αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία κατάρτισης για δέκα επιλεγμένα νησιά με κρίσιμο και υψηλό δείκτη τρωτότητας για τη λεγόμενη ολιστική διαχείριση».

Καταλήγοντας ο κ. Κουτουλάκης επισήμανε ότι τα σημεία κλειδιά για το νερό είναι η λελογισμένη χρήση, η εμβάθυνση της γνώσης του νερού και η λελογισμένη χρήση των πόρων.

Στη διαχείριση του νερού στα ελληνικά ξενοδοχεία του Αιγαίου, τους στόχους και τις δράσεις αναφέρθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, έπαρχος της Κω-Νισύρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) , Κωνσταντίνα Σβύνου.

Όπως είπε στο κομμάτι της αειφορίας, τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά ο τρόπος λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. «Πλέον η υιοθέτηση των πρακτικών βιωσιμότητας και αειφορίας θεωρείται ως ένα σημείο κλειδί για το μέλλον και την λειτουργία μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης», σημείωσε η κ. Σβύνου. Επιπλέον, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του νερού επισήμανε ότι υπάρχουν στοχευμένες πλέον δράσεις νερού στις οποίες προβαίνουν προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν και τους πελάτες προς την πολιτική βιωσιμότητας που ακολουθούν.

«Οι δράσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει τα ελληνικά ξενοδοχεία για να ελέγξουν την εξοικονόμηση νερού είναι η τοποθέτηση μειωτήρων στη ροή του νερού, επαναχρησιμοποίηση πετσέτας. Έχουν τοποθετηθεί σε αρκετές μονάδες αυτόματα συστήματα για να ελέγχεται το πότισμα, επαναχρησιμοποίηση κλινοσκεπασμάτων, πάντα βέβαια με την συνεργασία και την συναίνεση του επισκέπτη, προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού, μετρητές νερού, αναβαθμίσεις βιολογικών καθαρισμών για την αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, δημιουργία δικτύου για τη συλλογή πρόχειρου νερού και επεξεργασία των γκρίζων νερών», κατέληξε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime)

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img