Εννέα μέρες έχουν περάσει από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κατάσταση δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται. Η κατάληψη των μεγαλύτερων πυρηνικών σταθμών της χώρας, δηλαδή του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Πούτιν για την πυρηνική ισχύ της Ρωσίας έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.
Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες από τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο
Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί πολίτες στην Ευρώπη σπεύδουν να αγοράσουν χάπια ιωδίου από τα φαρμακεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ιώδιο θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του σώματος από παθήσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση ραδιενεργής έκθεσης.
Στο «φως» απόρρητα ρωσικά σχέδια – Κατάληψη της Ουκρανίας σε 15 μέρες
Για παράδειγμα, το 2011 οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν στους πολίτες να πάρουν ιώδιο, λόγω της καταστροφής του πυρηνικού σταθμού της Φουκοσίμα.
Ήδη υπάρχουν αναφορές πως τα φαρμακεία στην Κεντρική Ευρώπη έχουν αρχίσει να έχουν ελλείψεις σε χάπια ιωδίου. Ωστόσο, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου αυτά δε θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, προμηνύει η Ντάνα Ντράμποβα, επικεφαλής του κρατικού γραφείου πυρηνικής ασφάλειας της Τσεχίας, μέσω Twitter: «Ρωτάτε πολλά για τα δισκία ιωδίου ως ακτινοπροστασία, όταν όμως (Θεός φυλάξοι) χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα, είναι άχρηστα».
«Τις τελευταίες έξι ημέρες, τα βουλγαρικά φαρμακεία έχουν πωλήσει τόσο (ιώδιο) όσο πωλούν εδώ και ένα χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Κοστόφ, πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακείων στη Σόφια. «Ορισμένα φαρμακεία έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά τους. Έχουμε παραγγείλει νέες ποσότητες, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα διαρκέσουν πολύ».
Πώς φυλάσσονται τα χάπια ιωδίου
Πάντως, σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος ή έκρηξης, οι γιατροί θεωρούν πως αν κάποιος λάβει ένα χάπι ιωδίου αμέσως μετά το ατύχημα ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του θυροειδούς. Τα συγκεκριμένα χάπια, ωστόσο, θα πρέπει να χορηγούνται με πολλή προσοχή καθώς αλλοιώνεται η σύστασή τους πολύ εύκολα. Φυλάσσονται δροσερό μέρος, σκιερό, ξηρό μέρος.