Ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ είπε στους Financial Times την Τετάρτη ότι η έλλειψη τέτοιων συστημάτων είναι «μία από τις μεγαλύτερες τρύπες που έχουμε» και ότι είναι μια κατάσταση που τα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «δεν μπορούν να αρνηθούν».
Ένας από τους λόγους για την έλλειψη είναι ότι τα αντιαεροπορικά όπλα που αναπτύσσονται στη Δύση είναι ακριβά και χρειάζονται επίσης πολύ χρόνο για να παραχθούν, αναφέρουν οι Financial Times . Επιπλέον, η πρόοδος στην τεχνολογία των drone θα έκανε ακόμη πιο προσιτή την ικανότητα επίθεσης από μεγάλη απόσταση. Αυτό φαίνεται στηN σύγκρουση στην Ουκρανία, στην οποία και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν σχετικά φθηνούς μη επανδρωμένους πυραύλους για να επιτεθούν σε στόχους πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή.
Η προφανής ευπάθεια του ΝΑΤΟ επιδεινώνεται από την διαφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν συλλογικά τις αδυναμίες τους στην αεράμυνα. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν παρουσιάσει ανταγωνιστικά σχέδια, ενώ η Πολωνία και η Ελλάδα ζητούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα σε όλη την ΕΕ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι οι ηγέτες στο Βερολίνο και το Παρίσι ήταν έτοιμοι να παρουσιάσουν έναν νέο συμβιβασμό για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ασπίδας του Ουρανού (ESSI), την οποία αρχικά πρότεινε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς το 2022. Αυτό το σύστημα θα είναι ένας συνδυασμός του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων PATRIOT (Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target), του τελευταίου Ισραηλινού Arrow 3 και του γερμανικού IRIS-T SLM (Infra Red Imaging System – Tail). /Trust Vector Controlled, Surface Launched Medium Range). Η κριτική από τη Γαλλία για τα γερμανικά σχέδια είναι ότι στηρίζονται πάρα πολύ σε όπλα που δεν προέρχονται από την ΕΕ και ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το γαλλο-ιταλικό SAMP/T.
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-ANP