32.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμος“Tο Καρέ των Άσσων”: Το πρώτο ακροβατικό σμήνος της Πολεμικής Αεροπορίας vid

“Tο Καρέ των Άσσων”: Το πρώτο ακροβατικό σμήνος της Πολεμικής Αεροπορίας vid

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

«Απορίες για την Κυστική Ίνωση»: Ένα δωρεάν βιβλίο απαντά – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Σε όλα τα ερωτήματα για την πιο συχνή κληρονομική νόσο της λευκής φυλής προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο «Απορίες για την Κυστική Ίνωση… όσα θα θέλατε να ρωτήσετε» που διατίθεται δωρεάν από τον Σύλλογο για τη Κυστική Ίνωση , στα πλαίσια της φετινής ενημερωτικής καμπάνιας του. «Ο Σύλλογος με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλη  κατά

Special Air Service: Απίθανη διάσωση στην Ιταλία

Ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης κρατουμένων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία, ταγματάρχης Όσβαλντ Κάρεί Έλβς της Special Air Service (SAS).  Μία αποστολή της βρετανικής Special Air Service (SAS) στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που μοιάζει με υπερβολικό σενάριο του Χόλυγουντ ήρθε στο φως της δημοσιότητος από τον Βρετανό δημοσιογράφο-συγγραφέα Ντάμιεν Λιούις, έναν ειδικό στις Ειδικές Δυνάμεις

Δένδιας για F-35: Υπεγράφη η επιστολή αποδοχής

ανακοίνωσε την υπογραφή της επιστολής αποδοχής LOA προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των F-35. «H Ελλάδα χτίζει πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις αγοράζοντας το πιο σύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο», τόνισε! eurokinissi

Ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά μία ανάσα από την Αλάσκα!! ‘Εβγαλαν ΒΙΝΤΕΟ οι Ρώσοι

Ρωσικά και κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά συνοδεία μαχητικών Sukhoi προέβησαν σε πολύωρες περιπολίες πάνω από το βόρειο Ειρηνικό ωκεανό και τον Αρκτικό ωκεανό. Πιο συγκεκριμένα, Ρώσοι και Κινέζοι επικέντρωσαν τις ασκήσεις τους στη θάλασσα Τσούκτσι και τη Βερίγγειο θάλασσα, πολύ κοντά στα εδάφη των ΗΠΑ (Αλάσκα). Η κίνηση αυτή από Ρώσους και Κινέζους έρχεται στον απόηχο των

Η Ολλανδία και η Δανία θα παραδώσουν 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (25/7) πως η Ολλανδία και η Δανία θα παραδώσουν 14 εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Οι δύο χώρες είχαν ανακοινώσει τον περσινό Απρίλιο ότι θα αγοράσουν τα άρματα μάχης από τρίτη πλευρά και ότι θα τα καταστήσουν επιχειρησιακά για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα άρματα μάχης
spot_imgspot_img

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, ανάγνωση ημερήσιας διαταγής, στατική έκθεση και πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 της Μοίρας.

Με την ευκαιρία αυτή το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη δράση της 341 Μοίρας ( https://we.tl/t-gjOtabDNi4).

Δείτε το συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας, η 341 Μοίρα ιδρύθηκε το 1954 στην 112ΠΜ (αεροπορική βάση της Ελευσίνας), καθότι είχε εξοπλισθεί με τα νεοπαραληφθέντα τότε F-86E. Ο κύριος ρόλος της συνίστατο σε αυτόν της Αναχαίτισης Ημέρας, ενώ παράλληλα διατηρούσε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα σε δευτερεύοντα ρόλο την Δίωξη και Βομβαρδισμό.

Το σήμα της Μοίρας, αποτελείται από τους τέσσερεις άσσους της τράπουλας και οι οποίοι διαπερνώνται μ’ ένα βέλος, με ιδιαίτερη ακρίβεια, από το κέντρο τους. Το έμβλημα αποτυπώνεται σε σχήμα ρωμαϊκής ασπίδας με το υπόβαθρο να είναι μαύρο και κόκκινο χωρισμένο σε τέσσερα τμήματα. Το σχέδιο συμβολίζει ότι το χαρακτηριστικό κλήσης της Μοίρας «ΒΕΛΟΣ», εξομοιώνοντας τα φερόμενα όπλα, διαπερνά το «Καρέ των ‘Ασσων» αποφασιστικά, με χαρακτηριστική ισχύ, αποφέροντας ένα διαμπερές και απόλυτα ακριβές πλήγμα στα κέντρα βάρους του εχθρού. Αν και η αρχική ονομασία της Μοίρας ήταν 341ΜΑΗ (Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας) έχει τυποποιηθεί, όπως αποτυπώνεται στο σήμα της, σε 341Μ.

Το 1956, μετά από την ετήσια απόσπαση στην 111 Πτέρυγα Μάχης (αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου) και ως επακόλουθο των συνεχών ανακατατάξεων της εποχής, για την πλήρη αναδιοργάνωση του αεροπορικού Όπλου, μεταστάθμευσε στην 114ΠΜ (αεροπορική βάση της Τανάγρας) πριν εγκατασταθεί οριστικά το 1960 στην 111ΠΜ, όπου και παραμένει ως σήμερα.

Το 1965 η 341 ΜΑΗ (Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας) παρέλαβε τα εξαιρετικά ευέλικτα, για την εποχή, αεροσκάφη F-5 A/B με αποτέλεσμα στις επόμενες 2 δεκαετίες να καταστεί μία από τις κυριότερες και πιο αποτελεσματικές Μοίρες Αναχαίτισης προσφέροντας τα μέγιστα στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Το 1993, λόγω της σταδιακής απόσυρσης των αεροσκαφών ανεστάλη η λειτουργία της.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένας πυρήνας Ιπταμένων της 341 Μοίρας αποτέλεσαν το δεύτερο και τρίτο, κατά σειρά, ελληνικό ακροβατικό Σμήνος «Acro Team» και «Hellenic Flame», αντίστοιχα, με τα αεροσκάφη F-86E. Αν και η λειτουργία του παρέμενε κρυφή μέχρι το 1957, κυρίως λόγω του έντονου σκεπτικισμού της εποχής, το Σμήνος πραγματοποίησε μία σειρά εμφανίσεων και επιδείξεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με εξαιρετική επιτυχία, παρουσιάζοντας πολλές φορές πρωτότυπους σχηματισμούς και ελιγμούς. Παρά όλα αυτά, οι συνθήκες της εποχής συντέλεσαν στη διάλυσή του ακροβατικού σμήνους το 1964.

Το 1998 η Μοίρα επαναλειτούργησε με νεοπαραληφθέντα F-16 C/D Block 50 του προγράμματος Peace Xenia II. Της ανατέθηκε ο ρόλος της Αναχαίτισης Παντός Καιρού, ενώ παράλληλα με την παραλαβή του βλήματος Αέρος – Εδάφους AGM-88 HARM της ανατέθηκε και ο νέος για τα Ελληνικά δεδομένα, ειδικός ρόλος της καταστολής της εχθρικής αεράμυνας [SEAD (Suppression of Enemy Air Defense)].

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img