32.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΟι ΗΠΑ «φλερτάρουν» με την ιδέα μιας «περιορισμένης» πυρηνικής σύγκρουσης με Ρωσία/Κίνα

Οι ΗΠΑ «φλερτάρουν» με την ιδέα μιας «περιορισμένης» πυρηνικής σύγκρουσης με Ρωσία/Κίνα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Νέοι βομβαρδισμοί ΗΠΑ και Βρετανίας εναντίον της πόλης των Χούθι, Χοντάιντα με στόχο το αεροδρόμιο

Οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν αεροδρόμιο στην ελεγχόμενη από τους Χούθι πόλη Χοντάιντα της Υεμένης αργά το βράδυ χθες Παρασκευή. Η «επίθεση» των ΗΠΑ και της Βρετανίας είχε στόχο «το διεθνές αεροδρόμιο στη Χοντάιντα», λιμάνι στρατηγικής σημασίας, ανέφερε το δίκτυο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν μετέδωσε πληροφορίες για θύματα, ο

Δείτε: Η Rosgvardiya ανακαλύπτει μεγάλη κρύπτη όπλων και πυρομαχικών του ΝΑΤΟ

Οι στρατιώτες της Rosgvardiya ανακάλυψαν μια μεγάλη αποθήκη όπλων και πυρομαχικών ξένης κατασκευής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ. «Κατασχέθηκαν εκτοξευτές βομβών, χειροβομβίδες, πυροκροτητές και πυρομαχικά από την Πολωνία, την Τσεχία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου, το στρατόπεδο ανακαλύφθηκε από στρατιώτες ενώ ερευνούσαν μια

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και το πυροβολικό κατέστρεψαν ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις στο Ντόνετσκ

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και το πυροβολικό κατέστρεψαν ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις στο Ντόνετσκ. Το ρωσικό πυροβολικό αποτελεί ένα από τους δύο κύριους, μαζί με τα τεθωρακισμένα, άξονες της τρομακτικής ισχύος πυρός του ρωσικού Στρατού. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #DonetskRegion 🕰 Date: ~26.07.2024📌 Coordinates: 00:06(49.111833,38.008095) 00:12(49.137180,38.040780) 00:35(49.176099,38.016085) 00:45(49.156356,37.886800)👩‍🚀 Squad: #20Army 📝 Description: Russian airstrikes and artillery

Φράουλες: Νέο καμπανάκι κινδύνου από την PAN Netherlands

PFAS και πολύ τοξικά φυτοφάρμακα στο 92% των ολλανδικών συμβατικών φραουλών. Οι περισσότερες συμβατικές φράουλες δεν είναι κατάλληλες για παιδιά. Αυτό καταλήγει η PAN Netherlands μετά από δοκιμή 15 δειγμάτων για φυτοφάρμακα. To άρθρο δημοσιεύτηκε στο Δίκτυο δράσης για τα φυτοφάρμακα στην Ευρώπη (Pesticide Action Network Europe). Μετά από αναλύσεις που έδειξαν ότι σχεδόν καμία

Καιρός: Επιστρέφει με… άγριες διαθέσεις ο καύσωνας – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» με 42άρια

Νέο κύμα έντονης ζέστης είναι προ των πυλών, με τον Ιούλιο να μας αποχαιρετά με υψηλές θερμοκρασίες, που τοπικά θα φτάσουν τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος θα ανέβει επικίνδυνα, αφού θα δούμε πάλι 40άρια και 42άρια, σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo.gr αλλά και το προγνωστικό μοντέλο του
spot_imgspot_img

Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυραύλων κρουζ με πυρηνικά όπλα σε επιθετικά υποβρύχια κλάσης Βιρτζίνια για να αποτρέψει την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με τους Asia Times.

Σχολιάζει πάνω στο θέμα το Sputnik:

Οι Αμερικανοί νομοθέτες επικεντρώθηκαν πρόσφατα στον τρόπο τροποποίησης των επιθετικών υποβρυχίων (SSN) κλάσης Βιρτζίνια για να εγκαταστήσουν πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται με πυρηνικά όπλα (SLCM-N). Την περασμένη εβδομάδα κάλεσαν τον Αντιναύαρχο Johnny Wolfe για να συζητήσουν τις πολυπλοκότητες και τις αβεβαιότητες σχετικά με τον οπλισμό επιθετικών υποβρυχίων με το SLCM-N. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ενίσχυση της  πυρηνικής τους αποτροπής  κατά της Κίνας και της Ρωσίας, σύμφωνα με τους Asia Times.

Το SLCM-N είναι ένας πύραυλος κρουζ με πυρηνική κεφαλή χαμηλής απόδοσης που εκτοξεύεται από πλοία επιφανείας ή επιθετικά υποβρύχια (SSN).

(…)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του προγράμματος SLCM-N στα μάτια των  Αμερικανών νομοθετών , στρατιωτικών και μελετητών;

Πρώτα απ ‘όλα, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τα SLCM-Ns θα επέτρεπαν στις ΗΠΑ να εμπλακούν σε μια « περιορισμένη » πυρηνική ανταλλαγή σε αντίθεση με τα « μαζικά αντίποινα ».

«Εάν η σύγκρουση ξεπεράσει το πυρηνικό κατώφλι, οι χαμηλότερες αποδόσεις θα σηματοδοτούσαν σαφές ενδιαφέρον για τον περιορισμό της έντασής της», έγραψε ο Υποπλοίαρχος Άλαν Κάμινγκς, Έφεδρος Ναυτικού των ΗΠΑ, για το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2024.

(…)

Η τοποθέτηση SLCM-N σε αμερικανικά επιθετικά υποβρύχια θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να διατηρήσει μια ευρεία και διαρκή παρουσία στον Βόρειο Ατλαντικό, τον Αρκτικό Ωκεανό και την Ασία-Ειρηνικό, σύμφωνα με τον Kyle Balzer του American Enterprise Institute.

«Λόγω της χαμηλής παρατηρησιμότητας των υποθαλάσσιων εκτοξευτών, το Πεκίνο και η Μόσχα θα πρέπει να υποθέσουν ότι περιπλανάται επί τόπου», έγραψε ο Balzer για το Breaking Defense στις 28 Φεβρουαρίου. «Εάν αναπτυχθούν σε επιλεγμένα πλοία επιφανείας, καθώς και σε υποβρύχια, το αποτρεπτικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος».

Ο Balzer επεσήμανε ότι η ανάπτυξη SLCM-N σε επιθετικά υποβρύχια και πλοία επιφανείας θα δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα ασάφειας: η Ρωσία και η Κίνα δεν θα ήταν σίγουρες εάν τα πλοία είναι πυρηνικά ή όχι, περιπλέκοντας έτσι την λήψη αποφάσεων και δημιουργώντας πρόσθετη αποτροπή .

«Η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να προβληματιστούν με την παρουσία του SLCM-N — αν αναπτύσσεται ή όχι, σε μεγάλους αριθμούς κτλ.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες προωθούν το πρόγραμμα εδώ και κάποια χρόνια. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αναπτύξει πυρηνικά οπλισμένο θαλάσσιο πύραυλο κρουζ από το 1991, η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε το 2018 ότι ο SLCM-N θα « παρείχε την απαραίτητη μη στρατηγική περιφερειακή παρουσία » στην Ευρώπη και την Ασία και θα συνεισέφερε « στην αποτροπή και την διαβεβαίωση των συμμάχων, ειδικά στην Ασία ».

Το πρόγραμμα SLCM-N ανατράπηκε από  τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν  το 2022 ως μια υπερβολική και δαπανηρή λύση. Ωστόσο, μετά από μια έντονη συζήτηση, η πρωτοβουλία εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Νόμου Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2024 με πρόσχημα την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας και τα φερόμενα σχέδια της Κίνας να «εισβάλει» στην Ταϊβάν. Έγινε νόμος τον Δεκέμβριο του 2023 με οδηγίες για την επίτευξη επιχειρησιακής ικανότητας του SLCM-N έως το 2034.

Είναι δυνατή η «περιορισμένη» πυρηνική σύγκρουση;

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η « περιορισμένη » χρήση πυρηνικών όπλων σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου, αλλά μάλλον τον προσκαλεί.

«Σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, τέτοιες ενέργειες θεωρούνται ότι δικαιολογούν ως αντίποινα την χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία», είπε η Ζαχάροβα.

Τον Μάιο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην  παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16  στην Ουκρανία, δεδομένου ότι τα πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές βόμβες χαμηλής απόδοσης B61-12. Η Μόσχα είπε ότι θα αντιμετωπίσει τα F-16 στην Ουκρανία ως πυρηνικά οπλικά συστήματα, ανεξάρτητα από το μοντέλο τους, και θα θεωρήσει την ανάπτυξή τους σκόπιμη πρόκληση.

Η Κίνα έχει επίσης επικρίνει επανειλημμένα την Ουάσιγκτον για την στροφή σε πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης ως επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το Πεκίνο σήμανε επίσης συναγερμό για τα σχέδια της AUKUS (Σύμφωνο Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ) να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια στην Αυστραλία ως παραβίαση των αρχών μη διάδοσης.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-Kremlin.ru

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img