31.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΣύνοδος ΝΑΤΟ στην Πράγα: Στο επίκεντρο η χρήση των δυτικών όπλων στην...

Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Πράγα: Στο επίκεντρο η χρήση των δυτικών όπλων στην Ουκρανία

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Δυσκολία στην αναπνοή: Υπάρχει λύση; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Δυσχέρεια ρινικής αναπνοής ονομάζεται η δυσκολία αναπνοής από τη μύτη. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια πληθώρα αιτιών, με τη συχνότερη εξ’ αυτών να είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, που συνοδεύεται από υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών. Ασθενείς που αντιμετωπίζουν δυσχέρεια στη ρινική τους αναπνοή εμφανίζουν παράλληλα και μια σειρά από άλλα συμπτώματα, που

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ “ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΗ” ΒΑΣΗ

Οι πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την εγχώρια πολεμική βιομηχανία ανοίγουν τον δρόμο για μια ευρύτερη συζήτηση αναφορικά με τον ρόλο της αμυντικής βιομηχανία στην χώρα μας και τον προσανατολισμό που αυτή πρέπει να έχει. Δεν θα σταθούμε τόσο στην οπωσδήποτε σημαντική πτυχή της προσφοράς της αμυντικής βιομηχανίας στην εθνική οικονομία, θα εστιάσουμε περισσότερο στην αμυντική

Μίνι Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι «κακοί Ρώσοι χάκερ» δημοσίευσαν ονόματα 3.200 μισθοφόρων

Η ομάδα χάκερ RaHDit (Κακοί Ρώσοι Χάκερ) έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή τα στοιχεία περισσότερων από 3.200 ξένων μισθοφόρων στις τάξεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ αυτών, συγκεκριμένα, η Έβελιν Άσενμπρενερ, γεννημένη το 1981, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες , η οποία είναι ανώτερη στρατιωτικός και βοηθός διοικητής στη μονάδα προσωπικού του πρώτου τάγματος της διεθνούς λεγεώνας

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Να «οριστικοποιήσει» τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Πέμπτη τον ισραηλινό πρωθυπουργό να «οριστικοποιήσει» τη συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση που δημοσιοποίησε. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε «στην ανάγκη να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα κενά, να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν

Η Ρουμανία κατέρριψε με Gepard ρωσικά drones που πετούσαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο! (βίντεο)

Η Ρουμανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, κατέρριψε ρωσικά drones που πετούσαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, στα σύνορα με την Ουκρανία στο Δέλτα του ποταμού Δούναβη. Σχετικό βίντεο δείχνει αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard να καταστρέφουν ρωσικά drones κοντά στο Ιζμαήλ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας επί του ποταμού Δούναβη. Η Ρουμανία προχώρησε στην κίνηση αυτή καθώς ρωσικό
spot_imgspot_img

υπό την πίεση ορισμένων εκ των μελών της, ανάμεσά τους και η Γαλλία, που θέλουν να δοθεί πλέον η δυνατότητα στην Ουκρανία να πλήττει το ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν δοθεί στο Κίεβο από τους νατοϊκούς συμμάχους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν κατά την σύνοδο το θέμα αυτό, καθώς και την τροφοδοσία της Ουκρανίας σε όπλα και πυρομαχικά, κυρίως σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χάρκιβ (Χάρκοβο).

Η συζήτηση για την χρήση ή μη των όπλων που έχουν χορηγήσει στο Κίεβο οι δυτικές χώρες, ιδιαίτερα πυραύλων μακρού βεληνεκούς, έχει φέρει αναταραχή στις νατοϊκές χώρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε θετικός, αλλά πολλές χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζονται περισσότερο διστακτικές, εκ του φόβου μίας απευθείας αναμέτρησης με την Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη από το Βερολίνο ότι πρέπει να επιτραπεί στο Κίεβο «να εξουδετερώσει» τις στρατιωτικές βάσεις από όπου η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους κατά του ουκρανικού εδάφους.

«Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: δέχεται επίθεση και μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, δεν ήρε το κατηγορηματικό του βέτο στην χρήση κατά του ρωσικού εδάφους γερμανικών όπλων που έχουν δοθεί στο Κίεβο.

Πύραυλοι μακρού βεληνεκούς

Διότι στην πραγματικότητα η γερμανική θέση δεν έχει μεταβληθεί, επιμένουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Την στιγμή μάλιστα που το Βερολίνο αρνείται να χορηγήσει στην Ουκρανία πυραύλους μακρού βεληνεκούς, τους Taurus, τους οποίους ζητά με επιμονή ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Γαλλία θα εγείρει το θέμα στην σύνοδο της Πράγας με την ελπίδα ότι θα αλλάξει την γνώμη των διστακτικών συμμάχων, ειδικά της Γερμανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ.

«Οι ιδέες του προέδρου Μακρόν θα βοηθήσουν του συμμάχους» που θεωρούν ότι οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να εξαφανισθούν, δήλωσε διπλωματική πηγή του ΝΑΤΟ.

Όμως η Ουάσινγκτον διατηρεί προς το παρόν τις επιφυλάξεις της. «Σήμερα δεν έχω καμία νέα πληροφορία για το θέμα», δήλωσε χθες η αμερικανίδα πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Τζουλιάν Σμιθ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν άφησε ωστόσο περιθώρια για αλλαγή της στάσης της χώρας του.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανία «θα προσαρμόσουν» την βοήθειά τους για να της εγγυηθούν επιτυχία, δήλωσε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κισινάου της Μολδαβίας.

Η συζήτηση στην Πράγα θα αφορά την όλο και επιτακτικότερη ανάγκη προμήθειας συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών στις ουκρανικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο πεδίο της μάχης. Το Κίεβο ζητά επιμόνως τους τελευταίους μήνες τέτοια συστήματα.

Συστήματα Patriot

«Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας το 25% αυτών που έχουμε ανάγκη για να υπερασπισθούμε την Ουκρανία, μιλώ για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», κυρίως των ισχυρών αμερικανικών συστημάτων Patriot, υπενθύμισε στις 18 Μαΐου ο Βολοντίμρι Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο AFP.

Το αίτημά του για την προμήθεια τουλάχιστον επτά τέτοιων συστημάτων είχε μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα την αποστολή μόνο ενός από την Γερμανία.

Η Ολλανδία επιδιώκει να πείσει ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία να παραχωρήσουν ορισμένα αναγκαία εξαρτήματα για την συναρμολόγηση ακόμη ενός συστήματος Patriot για την Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας Κάισα Ολονγκρεν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν επίσης με την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο και θα συζητήσουν ένα πακέτο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία σε μακροπρόθεσμη βάση. Όμως πολλές χώρες αναρωτιούνται για το περιεχόμενο αυτής της πρότασης που έχει διατυπωθεί από τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλοι κατανοούν την ανάγκη να ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο, αλλά δεν θέλουμε επίσης να είναι μόνο αέρας», δήλωσε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

Οι νατοϊκοί σύμμαχοι εμφανίζονται πάντως πιο ενωμένοι στο θέμα της μεταφοράς από τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ της ευθύνης του συντονισμού της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο συντονισμός αυτός γίνεται σήμερα από την Ουάσινγκτον, αφού το ΝΑΤΟ είχε αρνηθεί μέχρι σήμερα να τον αναλάβει για να αποφύγει μία κλιμάκωση με την Μόσχα. Σήμερα, το έδαφος είναι πιο πρόσφορο για μία τέτοια απόφαση, η οποία θα επιτρέψει την συνέχεια στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο στην περίπτωση επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img